AMCAT coupon code --> AF01 (Upto 150 off)

Accenture Interview Questions and Answers for Freshers | Must Read Before Appearing in Interview

Hello guys, read these important questions below and we assure you that you will get a clear idea about the level of questions in interview of Accenture.

Top 15 Technical Interview Questions for Accenture

So guys, we have given top 15 technical interview questions for Accenture which will help you a lot in knowing about the level of this interview,so keep raeding till the end.

Question 1. What is a package in Java? List down various advantages of packages.

Answer. Packages in Java, are the collection of related classes and interfaces which are bundled together. By using packages, developers can easily modularize the code and optimize its reuse. Also, the code within the packages can be imported by other classes and reused. Below I have listed down a few of its advantages:

  • Packages help in avoiding name clashes
  • They provide easier access control on the code
  • Packages can also contain hidden classes which are not visible to the outer classes and only used within the package
  • Creates a proper hierarchical structure which makes it easier to locate the related classes

Question 2. What is the difference between C++ & Java?

Answer. Well as Bjarne Stroustrup says “..despite the syntactic similarities, C++ and Java are very different languages. In many ways, Java seems closer to Smalltalk than to C++..”. Here are few I discovered:

  • Java is multithreaded
  • Java has no pointers
  • Java has automatic memory management (garbage collection)
  • Java is platform-independent (Stroustrup may differ by saying “Java is a platform”
  • Java has built-in support for comment documentation
  • Java has no operator overloading
  • Java doesn’t provide multiple inheritances

Question 3. Difference between const char* p and char const* p

Answer. In const char* p, the character pointed by ‘p’ is constant, so u cant change the value of character pointed by p but u can make ‘prefer to some other location.

In char const* p, the ptr ‘p’ is constant not the character referenced by it, so u cant make ‘p’ to reference to any other location but u can change the value of the char pointed by ‘p’.

Question 4. What are constructors in Java?

Answer. In Java, constructor refers to a block of code which is used to initialize an object. It must have the same name as that of the class. Also, it has no return type and it is automatically called when an object is created.

There are two types of constructors:

Default Constructor: In Java, a default constructor is the one which does not take any inputs. In other words, default constructors are the no-argument constructors which will be created by default in case you no other constructor is defined by the user. Its main purpose is to initialize the instance variables with the default values. Also, it is majorly used for object creation.

Parameterized Constructor: The parameterized constructor in Java, is the constructor which is capable of initializing the instance variables with the provided values. In other words, the constructors which take the arguments are called parameterized constructors.

Question 5. What is a node?

Answer. A network can consist of two or more computers directly connected by some physical medium such as coaxial cable or optical fiber. Such a physical medium is called Links and the computer it connects is called Nodes.

Accenture off Campus Registration

Question 6. What is a virtual destructor?

Answer. A virtual destructor ensures that the object’s resources are released in the reverse order of the object being constructed w.r.t inherited object.

Question 7. What is a pointer and does Java support pointers?

Answer. The pointer is a reference handle to a memory location. Improper handling of pointers leads to memory leaks and reliability issues hence Java doesn’t support the usage of pointers.

Question 8. What are the different storage classes in C?

Answer. C has three types of storage: automatic, static and allocated.  Variable having block scope and without static specifier have automatic storage duration.

Variables with block scope, and with static specifier have static scope. Global variables (i.e, file scope) with or without the static specifier also have static scope.  Memory obtained from calls to malloc(), alloc() or realloc() belongs to allocated storage class.

Question 9. What are the different types of DRAM?

Answer. The different types of DRAM are SRAM, VRAM, SGRAM, DDR-SDRAM

Question 10. What is the difference between the Void and Null Pointer?

Answer. Null pointers generally do not point to a valid location.  A pointer is initialized as NULL if we are not aware of its value at the time of declaration.

Whereas, Void pointers are general-purpose pointers which do not have any type associated with them and can contain the address of any type of variable. So basically, the type of data that it points to can be anything.

 Accenture Placement Papers

Question 11. What is a Link?

Answer. At the lowest level, a network can consist of two or more computers directly connected by some physical medium such as coaxial cable or optical fiber. Such a physical medium is called as Link.

Question 12. What is the order of objects destroyed in the memory?

Answer. The objects are destroyed in the reverse order of their creation.

Question 13. What Is The Command To Convert A Fat32 File System To Ntfs? Would There Be Any Loss Of Data?

Answer. The command is CONVERT : /fs:NTFS. There will be no effect on the data. (Data will be safe).But remember this: if you want to convert NTFS partition back to FAT32, you will have to re-format that partition and select the FAT32 file system.

Question 14. What are checked and unchecked exceptions?

Answer. Java defines two kinds of exceptions :

  • Checked exceptions: Exceptions that inherit from the Exception class are checked exceptions. Client code has to handle the checked exceptions thrown by the API, either in a catch clause or by forwarding it outward with the throws clause.

Examples – SQLException, IOxception.

  • Unchecked exceptions: RuntimeException also extends from Exception. However, all of the exceptions that inherit from RuntimeException get special treatment. There is no requirement for the client code to deal with them, and hence they are called unchecked exceptions.

Example – Unchecked exceptions are NullPointerException, OutOfMemoryError, DivideByZeroException typically, programming errors.

Question 15. What might be the problem when you don’t see the display?

Answer. Power related issues

Heat sink related issues

CPU fan-related issues

Improper Jumper settings

 AMCAT (Complete Information)

Top 10 HR Interview Questions for Accenture

So guys after these 15 important HR interview questions. Here now we have listed 10 important HR interview questions for Accenture. Read them also to get clear and complete understanding.

  1. If you are allowed to change one thing about your last job, what would it be?
  2. Don’t you think, you are overqualified for this position?
  3. Can you tell us something about your previous boss?
  4. What is one thing that you want to change in yourself?
  5. What is the difference between hard work and smart work?
  6. Can you work under pressure?
  7. Why did you apply to our company?
  8. Are you willing to travel?
  9. Do you consider yourself successful?
  10. Tell me a little about yourself.

We have given some very important questions of Technical and HR interview above. If you have still any queries then you can comment below. We here at Alpigni are always happy to help you.

Leave a Comment