Alpingi.com

Freshers Jobs | AMCAT | FRESHERSWORLD | JEE | NEET | GATE & CAT

AMCAT coupon code --> ALP50 | Freshersworld Discount Code --> AFF1451AGI
Alpingi.com New UpdatesAMCAT Discount Code (ALP50) - get upto 100 flat off Alpingi.com UpdatesFreshersworld Coupon Code (AFF1451AGI) - - get flat 100 off

AMCAT Data model Questions with Answers 2018 -19 – Computer Science

AMCAT Data model Questions with Answers – All the folks worried about data model questions can download the material from below download links. But before that lets have a look at the exam.

Why to write AMCAT? Aspiring Minds Common Ability Test is an employment test that is a gateway to enter the IT industry. The evaluation process is based on various parameters like awareness in quantitative and qualitative aptitude. Two of the modules are mandatory to attend, namely Logical reasoning and aptitude and English language. The candidates can choose the third one, depending on the type of job and the profile they would like to go for. For example, the one who takes up Computer Science module is most likely to get into software industry, and the one who writes management module will be hired for HR profiles. Hence, all the IT job aspirants must attempt Computer Science module so as to increase your profile visibility. Below we will discuss about AMCAT Data model Questions.

AMCAT Data model Questions with Answers 2018-19

As has been noted, from Data model topic, usually 2-3 questions come out of the total 26 questions. This is again fully concept based. Therefore, the difficult level is easier. In general, if you are clear with the information on the subject, you can answer it in 45 seconds to 1 minute. The total time allotted for completing Computer Science module is 25 minutes.

Furthermore, we will go through the the topic data model.

Overview of data model 

Data model is a concept of arranging data in DBMS(Database Management System). Data modelling is defined in two ways-

Entity-Relationship model

AMCAT Data model Questions

AMCAT Data model Questions

In this model, all the data is considered to be an entity of real time scenario. Each entity has some properties called attributes or domains. Now all these data can be mapped with a logical relationship. The mapping or association is possible in four ways-

  • one to one
  • one to many
  • many to one
  • many to many

Relational model

AMCAT Data model Questions

Relational model is more in use to study and work on DBMS. In this model, data is stored in a table format. This model is also called as n-ary model. Nevertheless, here each row is named as tuple and each column name defines the attribute. So data is categorized based on which attributes the data possessess and correspondingly they are related.

Download AMCAT Data model Questions with solutions pdf

Sample AMCAT Data model Questions

Sample questions on data model

Question 1: What is a view?
A. A view is a special stored procedure, which is executed when certain event occurs.
B. A view is a virtual table which results of executing a pre-compiled query. A view is not part of the       physical database schema, while the regular tables are.
C. A view is a database diagram.
D. None of these
Answer: Option B

Question 2: Which is the subset of SQL commands used to manipulate Oracle Database structures, including tables?
A. Data Definition Language(DDL)
B. Data Manipulation Language(DML)
C. Both of above
D. None
Answer: Option A

Question 3: Which company has developed the hierarchical model?
A. IBM
B. Sun Microsystems
C. Oracle
D. Microsoft
Answer: Option A

Question 4: In the Relational Model, the number of columns in a table is termed as _______.
A. cardinality
B. degree
C. domain
D. None of these
Answer: Option B

Checkout more Practice Questions

Question 5: The attribute name could be structured as a attribute consisting of first name, middle initial, and last name . Such type of attribute is called
A. Simple attribute
B. Composite attribute
C. Multivalued attribute
D. Derived attribute
Answer: Option B

Question 6: An entity in A is associated with at most one entity in B, and an entity in B is associated with at most one entity in A.This is called as
A. One-to-many
B. One-to-one
C. Many-to-many
D. Many-to-one
Answer: Option B

Question 7: Which of the following is example of Object based logical model ?
A. Entity Relationship Model
B. Hierarchical Model
C. Relational Model
D. Network Model
Answer: Option A

Question 8: A parent Process executes ______ system call to create a child process
A. exce()
B. fork()
C. child()
D.create()
Answer: Option B

Also Find practice questions on AMCAT Basics of OS

Download AMCAT Computer Architecture Questions

AMCAT Process Management and Synchronisation questions

For any queries or comments on AMCAT Data model Questions, please write to us.

More topics on AMCAT CSE Module Question Papers:

Operating System and Computer Architecture

DBMS (Data Base Management System)

Computer Networks

Leave a Reply

Your email address will not be published.

alpingi © 2018