AMCAT coupon code --> AF01 (Upto 150 off)

HCL Technical and HR Interview Questions for Freshers 2020 | Must Read

Hello guys, in this article we have given some very important interview questions for your technical as well as HR interview which will help you a lot in you prepration so make sure you read it till the end.

Top 15 Technical Interview Questions for HCL

Below are top 15 Technical interview questions for HCL which are very important so read them carefully.

Question 1. What code is used to insert a copyright symbol on a web page?

Answer. You need to type © or © in an HTML file to insert the copyright symbol.

Question 2. What is Electronics

Answer. The study and use of electrical devices that operate by controlling the flow of electrons or other electrically charged particles.

Question 3. What is wireless communication concept ?

Answer. Wireless communication is the transfer of information between two or more points that are not connected by any physical medium.Wireless communications can be via:

  1. Radio communication.
  2. Microwave communication.
  3. Light, Visible and Infrared communication.

Question 4. What is the best way to determine my online marketing budget?

Answer. Determine your potential return on investment. Online marketing tactics help bring more traffic and business to your site, raising your revenue. There is always a need for online marketing; however, be sure your provider is presenting you with quantifiable results.

Question 5. What do you mean by frequency reuse ?

Answer. Each cellular Base Station is allocated a group of radio channels to be used. These radio channels can be used by another base station which is at a suitable distance away from it.

Register for HCL Off Campus Drive

Question 6. Python or R – Which one would you prefer for text analytics?

Answer. The best possible answer for this would be Python because it has Pandas library that provides easy to use data structures and high performance data analysis tools.

Question 7. How does Garbage Collection prevent a Java application from going out of memory?

Answer. This is a tricky one… it doesn’t! Garbage Collection simply cleans up unused memory when an object goes out of scope and is no longer needed. However an application could create a huge number of large objects that causes an OutOfMemoryError.

Question 8. What are the best ways to optimize my site?

Answer. Search engine optimization involves a high number of tactics, which all help to optimize your site. A combination of online marketing and search engine optimization is a good way to achieve great optimization. Unlike short-term advertising, search engine optimization presents tenacious results.

Question 9. What is impulse response?

Answer. Response given by a digital system when impulse signal is applied to it. Used to find out stability of system

Question 10. Differentiate between univariate, bivariate and multivariate analysis.

Answer. These are descriptive statistical analysis techniques which can be differentiated based on the number of variables involved at a given point of time. For example, the pie charts of sales based on territory involve only one variable and can be referred to as univariate analysis.

If the analysis attempts to understand the difference between 2 variables at time as in a scatterplot, then it is referred to as bivariate analysis. For example, analysing the volume of sale and a spending can be considered as an example of bivariate analysis.

Analysis that deals with the study of more than two variables to understand the effect of variables on the responses is referred to as multivariate analysis.

Download HCL Technologies Placement Papers

Question 11. What’s the difference between a ClassNotFoundException and NoClassDefFoundError?

Answer. A ClassNotFoundException means the class file for a requested class is not on the classpath of the application. A NoClassDefFoundErrormeans that the class file existed at runtime, but for some reason the class could not be turned into a Class definition. A common cause is an exception being thrown in static initialization blocks.

Question 12. How many ways we can pass the variable through the navigation between the pages?

Answer. Register the variable into the session Pass the variable as a cookie Pass the variable as part of the URL

Question 13. What is the principle of microwave?

Answer. Microwave essentially means very short wave. The microwave frequency spectrum is usually taken to extend from 1GHZ to 30GHZ. The main reason why we have to go in for microwave frequency for communication is that lower frequency band are congested and demand for point to point communication continue to increase.

Question 14. What is the JIT?

Answer. The JIT is the JVM’s mechanism by which it can optimize code at runtime.

JIT means Just In Time. It is a central feature of any JVM. Among other optimizations, it can perform code inlining, lock coarsening or lock eliding, escape analysis etc.

The main benefit of the JIT is on the programmer’s side: code should be written so that it just works; if the code can be optimized at runtime, more often than not, the JIT will find a way.

(On a more advanced note: the JIT is such a complex piece of machinery that it makes it complicated to do accurate performance benchmarks for JVM code; this is why such frameworks as JMH exist.)

Question 15. What is the goal of A/B Testing?

Answer. It is a statistical hypothesis testing for randomized experiment with two variables A and B. The goal of A/B Testing is to identify any changes to the web page to maximize or increase the outcome of an interest. An example for this could be identifying the click through rate for a banner ad.

Looking for HCL Recruitment details? Click Here

10 HR interview questions for HCL

Read these 10 HR interview questions for HCL also,

  1. Tell about yourself
  2. What is/are your area/areas of interest?
  3. Where do you see yourself in the next five years?
  4. What do you know about our Company?
  5. Why did you apply for this Role?
  6. Why should we hire you?
  7. How capable are you to handle pressure?
  8. What’s the salary you expect?
  9. How would you handle a disagreement with authority?
  10. What gave you maximum satisfaction in your Previous Role?

We have given some very important questions of Technical and HR interview above. If you have still any queries then you can comment below or you can contact us. We here at Alpigni are always happy to help you.

Leave a Comment