AMCAT coupon code --> AF01 (Upto 150 off)

HirePro Online Test 2019 – Syllabus and Pattern, Placement Papers | Complete Details

HirePro Online Test 2019

We will provide all the details in this article about HirePro Online Test 2019. Usually, HirePro changes its syllabus every 3-4 months and sometimes you will not even get questions from its official syllabus of the HirePro online test. But you don’t need to worry about anything, we will updating this article for you from time to time as and when any changes occur. So here let’s begin first with HirePro Online Test Pattern.

HirePro Online Test 2019 Syllabus

Below is the section wise syllabus for HirePro online test 2019. Make sure to read it carefully.

Quantitative ability 1

  • Number System
  • Set Theory
  • Equations
  • Averages
  • Percentages
  • Venn Diagrams
  • Ratio & Proportions

Quantitative ability 2

  • Geometry and Mensuration
  • Permutation and Combinations
  • Probability
  • Trigonometry
  • Shares and Partnership
  • Sequence and Series
  • Time Speed and Distance

Logical reasoning

  • Arrangement
  • Coding-Decoding
  • Blood Relations
  • Distance & Direction
  • Visual Reasoning
  • Ranking
  • Clocks and Calendar

Data interpretation

  • Bar Graph
  • Pie Chart
  • Tables

Verbal ability  

  • Fill in the Blanks
  • Sentence Arrangement
  • Error Detection
  • One Word Substitution
  • Reading Comprehension

Psychometric test

This test has basically no right or wrong answers. Those questions are to understand your personality.

A tip – you should not be very extreme and non-interest any. Try to not strongly agree and strongly disagree until it’s a very important topic for you.

This was the syllabus for the HirePro Online test 2019. Now we will discuss some questions from each section.

HirePro Online Test 2019 Exam Pattern

HirePro online test contains 6 questions in which no. of questions vary from company to company so we will provide data for no. of questions by taking any company as an example.

subjects

No. of questions ( example: ZS Associates)

difficulty

Cut off for HirePro (in %)

Quantitative aptitude 1

15

Medium

70

Quantitative aptitude 2

0

High

70

Logical reasoning

15

High

70

Verbal ability

15

Medium

75

Data interpretation

15

High

75

Psychometric test

0

medium

60

hirepro test

You can also apply for AMCAT or Elitmus or Cocubes

Placement papers questions

Read all the questions well to get an idea about the level of exam. We have gathered these questions through our own authentic sources.

Quantitative aptitude

1. A can do a piece of work in 4 days. B can do it in 5 days. With the assistance of C they completed the work in 2 days. Find in how many days can C alone do it?

  1. 10 days
  2. 20 days
  3. 5 days
  4. 4 days

Answer: Option B

2. A B and C can do a piece of work in 24, 30 and 40 days respectively. They start

The work together but C leaves 4 days before the completion of the work. In how

Many days is the work done?

  1. 15 days
  2. 14 days
  3. 13 days
  4. 11 days

Answer: Option D

 3. 5 men and 12 boys finish a piece of work in 4 days, 7 men and 6 boys do it in 5 Days. The ratio between the efficiencies of a man and boy is?

  1. 1:2
  2. 2:1
  3. 2:3
  4. 6:5

Answer: Option D

 4. A and B can finish a work in 16 days while a alone can do the same work in 24 Days. In how many days B alone will complete the work?

  1. 56
  2. 48
  3. 36
  4. 58

Answer: Option B

 5. Some persons can do a piece of work in 12 days. Two times the number of These people will do half of that work in?

  1. 3 days
  2. 4 days
  3. 6 days
  4. 12 days

Answer: Option A

 6. What number has a 5:1 ratio to the number 10?

  1. 42
  2. 50
  3. 55
  4. 62

Answer: Option B

 7. Two same glasses are respectively 1/4th 1/5th full of milk. They are then filled With water and the contents mixed in a tumbler. The ratio of milk and water in The tumbler is?

  1. 3:8
  2. 9:31
  3. 8:21
  4. 10:27

Answer: Option B

 8. A and B entered into a partnership investing Rs.25000 and Rs.30000 Respectively. After 4 months C also joined the business with an investment of Rs.35000. What is the share of C in an annual profit of Rs.47000?

  1. Rs.18000
  2. Rs.15000
  3. Rs.17000
  4. Rs.14000

Answer: Option D

 9. In how many years does a sum of Rs. 5000 yield a simple interest of Rs. 16500? At 15% p.a.?

  1. 22
  2. 24
  3. 25
  4. 23

Answer: Option A

 10. The radius of a circle is increased by 1%. Find how much % does its area Increases?

  1. 1.01%
  2. 5.01%
  3. 3.01%
  4. 2.01%

Answer: Option D

Reasoning Ability

1. Class A has a higher enrollment than Class B.

Class C has a lower enrollment than Class B.

Class A has a lower enrollment than Class C.

If the first two statements are true, the third statement is

  1. true
  2. false
  3. uncertain
  4. None

Answer: Option B

 2. We, at Comfort Stationers, have always been striving to provide stationery

Items that would make your work more enjoyable and less strenuous. Our latest

Innovations are a smooth-flow pen and gradual-friction paper. A combination of

These two reduces strain on your fingers and allows faster writing the causes

Lesser fatigue. Therefore, replacement of your pen and paper with our innovative

Products reduce the cost of clerical jobs.

Which of the following, if true, would weaken the conclusion drawn in the above

Argument?

  1. Those who are already using the above new products report greater difficulty

In the transition from new products to regular ones then from the regular ones to the

New ones.

2. The cost of manufacturing these new products is not more than the cost of

Manufacturing the regular ones and the new products last longer than the regular

Ones.

3. The number of offices using new products is increasing month by month.

4. These products need to be purchased in huge lots and need to be stored in

Special conditions. The cost of procurement and strong is quite high.

Answer: Option D

Solution:

The passage talks about the advantages of writing by using the new kind of pen

And paper and arrives at a conclusion about the cost of the clerical job. We have to

Show that the new products do not lead to a decrease in the cost of the clerical job.

None of the choice (a), (c) and (e) has anything about the cost. Hence, none of

They weaken the conclusion.

Choice (b) states that the new products can be manufactured and they also last

Longer. This information strengthens the conclusion.

According to choice (d), the procurement and storage costs are very high. This

Casts doubt on the conclusion that the cost of the clerical job can be decreased by

Using these new products. Hence, (d) weakens the conclusion.

Download Placement Papers Pdf

 3. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in

The blank spaces:

2, 3, 5, 7, 11, (….), 17

  1. 12
  2. 13
  3. 14
  4. 15

Answer: Option 2

Solution:

Clearly, the given series consists of prime numbers starting from 2. The prime number after 11 is 13. So, 13 is the missing number

 

4. (A) The Archaeological Survey of India has submitted a report for the Supreme

The court that there is no evidence to prove that the Rama Seth is manmade.

 (B) Mr. Kailash which is a natural formation is considered holy and is received by

Hindus and Buddhists the world over.

  1. if statement (A) is the cause and statement (B) is its effect.
  2. if statement (B) is the cause and statement (A) is its effect.
  3. if both the statements (A) and (B) are independent clauses.
  4. if both the statements (A) and (B) are effects of independent causes.

Answer: Option 4

Solution:

The cause for ASIs report and the cause for Hindus and Buddhists considering Kailash as Holy Mountain is different.

5. Study the following information carefully and answer the given questions:

A word and number arrangement machine when given an input line of words and Numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is

An illustration of input and rearrangement:

Input: 39 121 48 18 76 112 14 45 63 96

Step I: 14 39 121 48 18 76 112 45 63 96

Step II: 14 39 48 18 76 112 45 63 96 121

Step III: 14 18 39 48 76 112 45 63 96 121

Step IV: 14 18 39 48 76 45 63 96 112 121

Step V: 14 18 39 45 48 76 63 96 112 121

Step VI: 14 18 39 45 48 63 76 96 112 121

This is the final arrangement and step VI is the last step for this input.

How many steps will be required for getting the final output for the following?

Input?

Input: 101 85 66 49 73 39 142 25 115 74

  1. 5
  2. 6
  3. 7
  4. 8

Answer: Option 8

Solution:

Step I: The smallest number becomes first and the remaining numbers shift one

Position rightward.

Step II: The largest number among given numbers becomes last and the

Remaining numbers shift one position leftward.

The steps are repeated alternately till all the numbers get arranged in ascending

Order and that will be that last step for that particular input.

6. Statement:

The principal instructed all the teachers to be careful in class because of some

Students may disturb other students.

Assumptions:

  1. The teachers may handle the situation properly and they may restrict the

Naughty students.

  1. The students will welcome the decision of the Principal.
  2. If only assumption I is implicit
  3. If only assumption II is implicit
  4. If either I or II is implicit
  5. If neither I nor II is implicit

Answer: Option 1

Solution:

I am implicit; that is why the principal instructed the teachers to carry the

Responsibility. II is not implicit. The mischievous section may not welcome the

Decision.

8. The labourer is related to wages in the same way as an entrepreneur is related to?

  1. Loan
  2. Interest
  3. Taxes
  4. Profit

Answer: Option 4

9. Event (A): Company X is opening an office in city Y for marketing the company’s Products.

Event (B): Company X has chalked out an expansion plan, involving raising Production capacity at its existing plants.

  1. If ‘A’ is the effect and ‘B’ is its immediate and principal cause.
  2. If ‘B’ is the effect and ‘A’ is its immediate and principal cause.
  3. If ‘A’ is the effect but ‘B’ is not its immediate and principal cause.
  4. If ‘B’ is the effect but ‘A’ is not it’s immediate and principle cause.

Answer: Option C

Solution:

Events (A) and (B) are related events and chronologically (B) occurs before (A) and

Because of as they are planning to increase capacity, they have to make a plan to

Sell their products also so they open new offices for marketing those products.

But opening an office in a particular city, requires other events such as market

Survey etc. It is not the immediate and principle cause.

AMCAT or Elitmus or Cocubes?

Here guys we have given some important questions. Now if you have any queries then you can comment below. Thank you guys. Keep following. We will be happy to help you.

Leave a Comment