AMCAT coupon code --> AF01 (Upto 150 off)

Microsoft Interview Questions and Answers | Important Questions

Hello guys, if you are preparing for Microsoft then you must be looking for interview questions to prepare well. So here in this post, we have given questions for technical as well as HR interview. So keep reading till the end.

Contents

Technical Interview Questions for Microsoft

Here we have listed 15 Technical interview questions for Microsoft. Read them carefully to about the level of interview.

Question 1. What is cloud computing?

Answer. Cloud computing is internet-based new-age computer technology. It is the next stage technology that uses the clouds to provide the services whenever and wherever the user needs it.It provides a method to access several servers world wide.

Question 2. What is C language?

Answer. The C programming language is a standardized programming language developed in the early 1970s by Ken Thompson and Dennis Ritchie for use on the UNIX operating system. It has since spread to many other operating systems and is one of the most widely used programming languages. C is prized for its efficiency, and is the most popular programming language for writing system software, though it is also used for writing applications.

Question 3. Which services are provided by Window azure operating system?

Answer. There are three core services provided by Window azure operating system:

Compute

Storage

Management

Question 4. What is SATA?

Answer. SATA stands for Serial Advanced Technology Attachment.  It is a high-speed computer bus interface designed to connect the host bus adapters to mass storage devices, such as hard disk drives and optical drives.

Question 5. How to swap two numbers without the use of the third variable?

Answer. #include<stdio.h>         

main()     

{     

int a=1, b=8; 

printf(“Before swapping a=%d b=%d”,a,b);a=a+b;//a=30       

b=a-b;//b=10     

a=a-b;//a=20        

printf(“After swapping a=%d b=%d”,a,b);

getch();     

}

Register for Microsoft Off Campus Drive 2019

Question 6. What is a package in Java? List down various advantages of packages.

Answer. Packages in Java, are the collection of related classes and interfaces which are bundled together. By using packages, developers can easily modularize the code and optimize its reuse. Also, the code within the packages can be imported by other classes and reused. Below I have listed down a few of its advantages:

  • Packages help in avoiding name clashes
  • They provide easier access control on the code
  • Packages can also contain hidden classes which are not visible to the outer classes and only used within the package
  • Creates a proper hierarchical structure which makes it easier to locate the related classes

Question 7. What Would You Check If There Is No Sound From Your Computer?

Answer. (Audio not working)

  1. Check for cable connections
  2. Check for power to the speakers
  3. Check for volume control
  4. Check for device drivers

Question 8. Define Network?

Answer. A network is a set of devices connected by physical media links. A network is recursively is a connection of two or more nodes by a physical link or two or more networks connected by one or more nodes.

Question 9. What is the difference between function overloading and operator overloading?

Answer. Function overloading: Function overloading is defined as we can have more than one version of the same function. The versions of a function will have different signature means that they have a different set of parameters.

Operator overloading: Operator overloading is defined as the standard operator can be redefined so that it has a different meaning when applied to the instances of a class.

Question 10. What is Multiple Access?

Answer. If the physical links are shared by more than two nodes, it is said to be Multiple Access.

Download Company Wise Placement Papers

Question 11. Write a program to print “hello world” without using a semicolon?

Answer. #include <stdio.h>     

void main()

{     

 if(printf(“hello world”))

{

}}

Question 12. Difference between const char* p and char const* p

Answer. In const char* p, the character pointed by ‘p’ is constant, so u cant change the value of character pointed by p but u can make ‘prefer to some other location.

In char const* p, the ptr ‘p’ is constant not the character referenced by it, so u cant make ‘p’ to reference to any other location but u can change the value of the char pointed by ‘p’.

Question 13. What Is An Ip Address?

Answer. An IP address is a unique numerical identifier of every device on a network. A typical IP address can look like this: 216.27.61.141. To detect a computer’s IP Address, go to Start – Run – Type in CMD in the Run Dialogue Box and click OK or hit <Enter> – In the Command Prompt Screen that comes up, type in IPCONFIG and hit <Enter>

Question 14. What is the difference between delete and delete[]?

Answer. Delete [] is used to release the array of allocated memory which was allocated using new[] whereas delete is used to release one chunk of memory which was allocated using new.

Question 15. What is the difference between the Void and Null Pointer?

Answer. Null pointers generally do not point to a valid location.  A pointer is initialized as NULL if we are not aware of its value at the time of declaration.

Whereas, Void pointers are general-purpose pointers which do not have any type associated with them and can contain the address of any type of variable. So basically, the type of data that it points to can be anything.

HR Interview Questions for Microsoft

Now we have listed 10 HR Interview questions for Microsoft. Go through them also to get a clear understanding.

  1. Introduce yourself
  2. Why do you want to work for this company?
  3. What do you want to do in your life?
  4. Describe who you are. or Tell me about your background.
  5. How would you improve our product/ company?
  6. If you are allowed to change one thing about your last job, what would it be?
  7. What are your greatest weakness?
  8. Why this role attracts you?
  9. How you prioritise things in your life
  10. What is more important to you: the money or the work?

We have given some very important questions of Technical and HR interview above. If you have still any queries then you can comment below. We here at Alpigni are always happy to help you.

Apply for AMCAT – Get Instant Interview Call

Leave a Comment