AMCAT coupon code --> AF01 (Upto 150 off)

Tech Mahindra Interview Questions for All Profiles | Must Read

Hey guys, preparing for tech Mahindra? Well don’t worry we will help you out with the interview. Just go through this post till the end and you will get to know about the level of interview and of questions in both technical as well as HR interview.

15 Technical Interview Questions for Tech Mahindra

Go through these important 15 technical interview questions for tech Mahindra which will clear your understanding.

Question 1. What is HTML element?

Answer. In common usage, the terms “HTML element” and “HTML tag” are used interchangeably. A tag is an element is a tag. But according to the W3C HTML specification, an element is the basic building block of HTML and is typically made up of two tags: an opening tag and a closing tag. For example, the paragraph element

is made up of the opening tag

and the closing tag

question 2. What is the basic difference between Latches and Flip flops?

Answer. Latches are monostable and flip-flops are bistable

Question 3. What is a multiplexer?

Answer. It is used to multiplex data from different sources normally used in TDM

Question 4. Why do I need SEO services?

Answer. SEO services help your site rank better in the search engines organically. Better rankings in relevant terms will drive more traffic to your site, creating the ability for better exposure and revenue streams.

Question 5. What is Race-around problem? How can you rectify it?

Answer. Race around condition occurs in a JK flip-flop when both the inputs are set to ‘1’, it can be rectified using edge-triggered flip-flop or using master-slave flip-flops

Read Tech Mahindra Eligibility Criteria

Question 6. What are Recommender Systems?

Answer. A subclass of information filtering systems that are meant to predict the preferences or ratings that a user would give to a product. Recommender systems are widely used in movies, news, research articles, products, social tags, music, etc.

Question 7. What’s the difference between String, StringBuffer andStringBuilder?

Answer. String is an immutable class. In older JDK’s the recommendation when programmatically building a String was to use StringBuffer since this was optimized to concatenate multiple Strings together. However, the methods on StringBuffer were marked as sychronized, which meant that there was a performance penalty, hence StringBuilder was introduced to provide a non-synchronized way to efficiently concatenate and modify Strings.

Question 8. What’s an XML sitemap?

Answer. An XML sitemap is a list of pages of a web site accessible to crawlers or users. It lists the pages on a web site, typically organized in hierarchical fashion. This helps search engine bots find, crawl, and index pages on the site.

Question 9. What do you mean by half-duplex and full-duplex communication? Explain briefly.

Answer. Half-duplex: either sender or receiver can use the channel at one time eg walky-talky and full-duplex: sender or receiver or both can use the channel at one time eg telephone)

Question 10. What is Interpolation and Extrapolation?

Answer. Estimating a value from 2 known values from a list of values is Interpolation. Extrapolation is approximating a value by extending a known set of values or facts.

Question 11. What is the problem with this code: final byte[] bytes = someString.getBytes();

Answer. There are, in fact, two problems:

the code relies on the default Charset of the JVM;

it supposes that this default Charset can handle all characters.

While the second problem is rarely a concern, the first certainly is a concern.

 

For instance, in most Windows installations, the default charset is CP1252; but on Linux installations, the default charset will be UTF-8.

As such, such a simple string as “é” will give a different result for this operation depending on whether this code is run on Windows or Linux.

The solution is to always specify a Charset, as in, for instance:

final byte[] bytes = someString.getBytes(StandardCharsets.UTF_8);

question 12. What is PHP?

Answer. PHP stand for Hypertext Preprocessor. PHP is a Server Side Scripting Language. PHP is an Open Source Software. PHP is free to download and use. PHP scripts are executed on server. PHP supports many databases such as MYSQL, Informix, Oracle, Sybase, Solid,PostgreSQL, Generic ODBC, etc.

Question 13. What is pass band?

Answer. Passband is the range of frequencies or wavelengths that can pass through a filter without being attenuated

Question 14. What is the problem with this code?

final Path path = Paths.get(…);

Files.lines(path).forEach(System.out::println);

Answer. The problem is that the Stream returned by Files.lines() is not closed.

This should be used instead:

try (

    final Stream<String> stream = Files.lines(path);

) {

    stream.forEach(System.out::println);

}

Stream extends BaseStream, and BaseStream extends AutoCloseable. While this has no influence on streams you obtain from collections for instance, the stream returned by Files.lines() is I/O bound. Neglecting to close it correctly may lead to a resource leak in the event of an error occurring while processing the stream.

Question 15. What does P-value signify about the statistical data?

Answer. P-value is used to determine the significance of results after a hypothesis test in statistics. P-value helps the readers to draw conclusions and is always between 0 and 1.

  • P- Value > 0.05 denotes weak evidence against the null hypothesis which means the null hypothesis cannot be rejected.
  • P-value <= 0.05 denotes strong evidence against the null hypothesis which means the null hypothesis can be rejected.
  • P-value=0.05is the marginal value indicating it is possible to go either way.

Download Tech Mahindra Placement Papers

10 HR Interview Questions for Tech Mahindra

Make sure you read these 10 HR interview questions for tech Mahindra also before leaving the page.

  1. What in your opinion is the greatest strength of our company?
  2. Are you willing to work in any location in India?
  3. Why our company?
  4. Tell me about your Strengths
  5. How will you fit into this Role?
  6. if you were to hire someone for this role, what traits would you look for?
  7. Why do you need this job?
  8. What did you like the most in your Previous Role?
  9. What’s the most difficult challenge you had to face and how did you handle it?
  10. Do you have any questions for us?

We have given some very important questions of Technical and HR interview above. If you have still any queries then you can comment below or you can contact us. We here at Alpigni are always happy to help you.

Company Wise Placemment Papers

Leave a Comment